Bilgisayar Özelliklerine Nasıl Bakılır? (Windows 11,10,8,7)

Bilgisayar özelliklerine nasıl bakılır bilmiyor musunuz? Bu makalede bilgisayarınızın tüm özelliklerine nereden bakabileceğinizi öğreneceksiniz.

Bilgisayar Özelliklerine Nasıl Bakılır?

Bilgisayarınızın donanımını yükseltmek için sistem özelliklerini bilmeniz gerekir. Veya bilgisayarınızı satmak istiyorsanız ilana tüm bilgisayar özelliklerinizi yazmanız gerekir. Ya da bir oyunu oynamak istiyorsunuz ancak bilgisayarınız sistem gereksinimlerini karşılıyor mu emin değilsiniz. İşte tüm bunlar için bilgisayarınızın tüm özelliklerini bilmeye ihtiyacınız var. Bu makalede bilgisayar özelliklerine nasıl bakılır adım adım anlatacağım. Bu adımları Windows 11, Windows 10, Windows 8.1, Windows 8 veya Windows 7 işletim sistemlerinin hepsinde yapabilirsiniz.

Laptop Özelliklerini Öğrenme

Bu makalenin amacı yalnızca masaüstü bilgisayar sahibi olan kişilerin donanım özelliklerini öğrenmek değil. Çünkü aşağıda anlatacağım yöntemler hem masaüstü hem de laptop özelliklerine bakmanız için ortak bir anlatıma sahip olacak. Aşağıdaki yöntemlerin hepsini dizüstü bilgisayarınızda da yaparak tüm laptop özelliklerini öğrenebilirsiniz.

İşlemci (CPU) Modeli Öğrenme

Bilgisayar özelliklerine bakmanın birçok yolu vardır. Windows zaten çoğu bilgiyi bize gösteriyor. Bunun yanı sıra daha detaylı bilgiler edinmek için kullanabileceğimiz programlar da var. İşlemcinize bakmak için herhangi bir programa ihtiyacınız yok. Aşağıdakileri yapmanız yeterlidir.

  • Bilgisayarım‘a sağ tıklayın ve Özellikler‘e tıklayın.
  • Veya Başlat arama bölümüne Bilgisayarınız hakkında yazın ve Enter‘a basın.
  • Cihaz özellikleri bölümünde İşlemcinizi görebilirsiniz. İşlemcinizin marka modeli ve GHz bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

bilgisayar işlemci özelliklerini öğrenme

Ekran Kartı (GPU) Modeli Öğrenme

Aynı şekilde ekran kartı özelliklerini öğrenmek için de Windows’u kullanabilirsiniz. Ancak bunu işlemcinize baktığınız yerden bakamıyorsunuz. Bunun için daha farklı yerleri incelemek gerekiyor. Veya PC özelliklerine bakmak için yardımcı programları kullanabiliriz. Ancak şuan için buna ihtiyacımız yok.

  • Bilgisayarım‘a sağ tıklayın ve Aygıt yöneticisine tıklayın.
  • Veya Başlat bölümüne Aygıt yöneticisi yazın ve Enter‘a basın.
  • Açılan listeden Görüntü bağdaştırıcılarının solunda bulunan ok simgesine tıklayın.
  • Aşağıya doğru açılan listede bilgisayarınızda bulunan ekran kartının marka ve model bilgilerini görebilirsiniz.
  • Burada 2 tane model görebilirsiniz. Intel genellikle dahili ekran kartı olmaktadır. Harici ekran kartı NVIDIA veya AMD markalı olmaktadır.
  • Eğer burada herhangi bir şey göremiyorsanız, ekran kartı sürücünüz yüklü olmayabilir. Öncelikle sürücülerinizi yükleyin. Nasıl yapılacağını bilmiyorsanız Sürücü İndirme ve Güncelleme Rehberi adlı makalemi okuyabilirsiniz.

bilgisayar ekran kartı modelini öğrenme

Anakart Modeli Öğrenme

Anakart modelini öğrenmek, işlemci ve ekran kartı modelini öğrenmekten biraz daha meşakkatli bir iştir. Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız, kasayı açarak anakartın üzerinden marka ve model bilgisini öğrenebilirsiniz tabi. Genellikle ASUS, Gigabyte ve MSI gibi üreticilerle karşılaşırsınız. Burada örneğin anakartımız MSI B550M olsun. MSI zaten anakart modeli oluyor. B550M ise anakart yonga setimiz oluyor. Bu kadar karışıklığa girmek istemiyorsanız aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

  • Başlat arama bölümüne Sistem Bilgisi yazın ve Enter‘a basın.
  • Burada Temel Kart Üreticisi, Temel Kart Ürünü ve Temel Kart Sürümü bilgilerini görebilirsiniz. Tabi bu bilgiler genellikle bize detaylı bilgileri vermez. Yalnızca Anakart üreticisini vermektedir. Çipset bilgilerine buradan ulaşamıyoruz.

bilgisayar anakart özelliklerini öğrenme

  • Çipset bilgilerine ulaşmak için AIDA64 programını bilgisayarınıza indirin, kurun ve programı açın.
  • Sol taraftaki menüden Anakart bölümüne tıklayın.
  • Buradan Çipset bölümünden detaylı özellikleri görüntüleyebilirsiniz.

bilgisayar özelliklerine nasıl bakılır? aida64 ile donanım detaylarını öğrenme

RAM Bilgisi Öğrenme

Bilgisayar özellikleri öğrenme konusunda insanların en çok aradığı şey de bilgisayarlarında ne kadar ram olduğunu öğrenmek oluyor. Bilgisayarınızda ne kadar RAM olduğunu öğrenmek çok kolay. İşlemciye baktığınız aynı ekrandan ne kadar RAM olduğunu da öğrenebilirsiniz.

  • Bilgisayarım‘a sağ tıklayın ve Özellikler bölümüne girin.
  • Veya Başlat aramaya Bilgisayarınız hakkında yazın ve Enter‘a basın.
  • Takılı RAM bölümünden bilgisayarınızda ne kadar RAM olduğunu görebilirsiniz.

bilgisayar özelliklerine bakma ne kadar ram olduğunu öğrenme

Bilgisayar özelliklerine nasıl bakılır konusundaki makalemiz bitti. Yukarıdaki yöntemler ile ihtiyacınız olan donanımsal bilgileri görüntüleyebilirsiniz. Ancak merak ettiğiniz veya bulamadığınız bir şey olursa yorumlardan bana ulaşabilirsiniz.

Abonelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
0
Desteğiniz önemli. Lütfen yorum yapın!x