Kernel Security Check Failure Hatasıyla mı karşılaşıyorsunuz? Bu makalede bu hatanın nasıl düzeltilebileceğini anlatacağım.
Kernel Security Check Failure Hatası Nedir?
Kernel security check failure bir virüs değildir. Windows işletim sisteminde bazı veri dosyalarının bozulması sonucunda ekranda çıkan mavi ekran hatasıdır. Ancak bu veri dosyalarının bozulmasının nedeni kötü amaçlı yazılımlar olabilir.
Kernel Security Check Failure Hatasının Nedenleri
Çoğu hatanın aksine, mavi ekran hatalarının neden kaynaklandığını bilmek daha zordur. Ancak bu hatanın en sık karşılaşma nedenleri;
- Zararlı yazılımlar
- Güncel olmayan sürücüler
- Hasarlı bir sabit disk
- Hasarlı Windows sistem dosyaları
- Bellek sorunları
Zararlı yazılımlar: Çoğu kullanıcı, bilgisayarında virüs taraması yaptıktan sonra ve zararlı yazılımları temizledikten sonra kernel security check failure hatasıyla karşılaştığını söylüyor.
Güncel olmayan sürücüler: Sisteminizin düzgün bir şekilde çalışması için sürücülerinizin yüklü ve güncel olması gereklidir. Eğer bir sürücü eskiyse, uyumluluk sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.
Hasarlı bir sabit disk: Eğer sabit diskinizde okuma sorunları varsa, bu da hata olmanıza neden olabilir.
Hasarlı Windows sistem dosyaları: Sistem dosyaları ve verilerinde hasar varsa hata almanızın nedeni bu olabilir.
Bellek sorunları: Bilgisayarınızdaki RAM’lerde yaşanabilen hatalar da mavi ekran hatası almanıza neden olabilir.
Kernel Security Check Failure Hatası Çözümü
Yukarıdaki tüm bu problemlerin çözümü için aşağıdaki yöntemleri kullanın. Windows 11, Windows 10, Windows 8 veya Windows 7 fark etmeksizin bu hatayı almanızın nedenleri aşağı yukarı aynıdır. O yüzden hangi işletim sistemini kullanıyor olursanız olun bu yöntemler hepiniz için geçerli.
Windows’u Güncelleyin
Öncelikle yapmanız gereken ilk şey Windows sürümünüzde güncelleme olup olmadığını kontrol etmek olacak. Yeni yapılan güncellemeler hataları ortadan kaldırabilir. Biliyorsunuz ki bu güncellemeler hata sorunlarını çözmek, yeni güvenlik açıklarını kapatmak ve kullanışlı özellikler getirmek için yapılıyor. Windows sisteminizi güncelleyerek sorunu çözmeyi deneyebilirsiniz.
- Başlat arama bölümüne Güncelleştirmeleri denetle yazın ve Enter‘ basın.
- Güncelleştirmeleri denetle butonuna tıklayın ve yeni güncelleme olup olmadığını kontrol edin.
- Eğer güncelleme varsa Tümünü yüklü butonuna tıklayın.
- Güncellemelerin inmesini bekleyin ve sisteminizi yeniden başlatın.
Sürücülerinizi Güncelleyin
Zaman zaman uyumsuz veya eski sürücüler, kernel security check failure hatası almanıza neden olabiliyor. O yüzden yapmanız gereken şey sürücülerinizi güncellemek olacak. Ayrıca yüklediğiniz sürücülerin doğru olup olmadığından emin değilseniz, tüm sürücüleri silip doğru bir şekilde yüklemeyi de deneyebilirsiniz.
Sürücülerinizi nasıl yükleyebileceğinizi ve güncelleyebileceğinizi detaylı bir şekilde öğrenmek için buraya tıklayarak makaleyi incelemenizi öneririm.
Disk Hatalarını Kontrol Edin
Kernel security check failure mavi ekran hatası disk sorunlarından da kaynaklanabiliyor. Ancak bunu Windows içerisindeki yerleşik bir araç ile tarayabiliyoruz. Bu araç diskinizi tarayarak olası bir hata varsa düzeltmeyi amaçlamaktadır.
- Bilgisayarım‘a girin.
- Yerel Disk C veya sistemin kurulu olduğu diske sağ tıklayın ve Özellikler’i açın.
- Araçlar sekmesine geçin.
- Denetle butonuna tıklayın.
- Sürücüyü tara seçeneğine tıklayarak hata denetimi için sürücünün taranmasını bekleyin. Bu biraz uzun sürebilir bitene kadar kapatmayın.
Bellek Sorunlarını Tespit Edin
Yukarıdaki gibi bellek sorunlarını da Windows içerisindeki yerleşik bir araç ile tarayabiliyorsunuz. Windows Bellek Tanımlama aracını kullanarak belleklerimizde bir hata olup olmadığını kontrol edeceğiz.
- Başlat arama bölümüne Windows Bellek Tanımlama yazın ve Enter‘a basın.
- Açılan pencereden Şimdi yeniden başlat ve sorunları denetle seçeneğine tıklayın.
- Bilgisayarınız yeniden başlatılacaktır. Bellek tanılama sistemi çalışacak ve RAM ile ilgili sorunları belirlemeye çalışacaktır.
Sistem Dosyalarını Denetleyin
SFC yani Sistem Dosyası Denetleyicisi, Windows dosyalarını tarayarak hatalı ve eksik dosyaları tespit eder. Bu dosyaları tekrar yükler veya onarır. Bozuk sistem dosyalarının da kernel security check failure hatasına yol açtığını belirtmiştim. Şimdi SFC komutunu kullanarak sistem taraması yaptıracağız.
- Başlat arama bölümüne cmd yazın ve Komut İstemi‘ne sağ tıklayarak Yönetici olarak çalıştır seçeneğine tıklayın.
- Açılan pencereye sfc /scannow yazın ve Enter‘a basın.
- Tarama bitene kadar bekleyin, bu biraz uzun sürebilir.
- Tarama işlemi bittikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın ve bir sonraki yöntemi uygulayın.
CHKDSK Kullanın
CHKDSK komutu da aynı şekilde Komut İstemi’nde kullanacağımız bir komut olacak. Disk birimlerini tarayarak hata olup olmadığını denetler. Kullanmak için;
- Tekrardan Komut İstemi’ni açın.
- chkdsk C: /f /r /x komutunu yazın. Burada “C:” diskin harf yolunu temsil etmektedir. Sizin sisteminizin yüklü olduğu disk harf yolu başka ise bu harfi değiştirin. Komutu yazdıktan sonra Enter‘a basın.
- Tarama işleminin bitmesini bekleyin. Bu süre zarfında pencereyi veya bilgisayarı kapatmayın.
Mavi Ekran Sorunlarını Düzeltme Aracını Kullanın
Windows, mavi ekran hatalarının sık sık yaşanmasından sonra Windows 10’da yerleşik olarak mavi ekran sorunlarını bulan ve düzelten bir araç geliştirdi. Kernel security check failure mavi ekran hatası olarak karşımıza çıktığı için, bu aracı çalıştırmak problemi çözebilir.
- Başlat arama bölümüne Mavi ekran sorunlarını bul ve düzelt yazarak Enter‘a basın.
- Sorun gidericiyi çalıştırın ve sistemin taranarak sorunların düzeltilmesini bekleyin.
Windows kernel security check failure mavi ekran hatası çözümü ile ilgili yöntemler bu kadar. Bu yöntemlerin sorunların çoğunu çözen yöntemlerdir. Eğer takıldığınız bir yer olursa yorumlardan bana ulaşabilirsiniz.