(Çözüm) Kullanılabilir Ram Miktarı Sorunu ve Arttırma 2024

Kullanılabilir ram miktarı sorunuyla mı karşılaşıyorsunuz? Bilgisayar kullanılabilir ram miktarı daha mı az görünüyor? Bu makalede tüm raminizi nasıl kullanabileceğinizi öğreneceksiniz.

Kullanılabilir Ram Miktarı Sorunu Çözümü

Bilgisayarınızın takılı olan tüm RAM’lerini kullanmamasının bir çok nedeni olabilir. Bunlardan en çok karşılaşılanı ise Windows 32 bit sürümünün yüklü olmasıdır. Ayrıca bir diğer olarak da belleğin bir kısmını entegre grafiklerin kullanmasıdır. 

Bunların yanı sıra yanlış takılmış RAM veya donanım sorunları da kullanılabilir ram miktarı sorununa neden olabilmektedir. Aşağıdaki yöntemler kullanılabilir ram miktarını arttırmanızı sağlayacaktır.

Windows Sürümünü Kontrol Edin

Kullanılabilir ram miktarı sorununun başlıca nedeninin yanlış Windows sürümü kullanılması olduğunu söylemiştim. Çünkü 32 bit bir Windows işletim sistemi, 3 GB ram desteklemektedir. Bu yüzden sisteminizde 32 bit Windows sürümü yüklüyse takılı olan tüm belleklerin kullanılmaması normaldir. 

  • Başlat arama kısmına Cihaz özellikleri yazın ve Enter‘a basın.
  • Veya Bilgisayarım‘a sağ tıklayarak Özellikler bölümüne girin.
  • Burada cihaz özelliklerinde Sistem türü kısmında işletim sisteminizin kaç bit olduğunu görebilirsiniz. Eğer 32 bit işletim sistemi yazıyorsa, 64 bit Windows işletim sistemi kurmanız gerekmektedir.

Otomatik Ram Sanallaştırmayı Kapatın

Bu özellik raminizin bir miktarını kendine ayırabildiği için kullanılabilir ram miktarı sorunuyla karşılaşıyor olabilirsiniz. O yüzden böyle bir durumda yapmanız gereken şey bu özelliği devre dışı bırakmaktır. 

  • Başlat arama bölümüne Gelişmiş sistem ayarlarını görüntüle yazın ve Enter‘a basın.
  • Gelişmiş sekmesi altındaki Performans bölümünden Ayarlar butonuna tıklayın.

otomatik sanal bellek özelliğini kapatın

  • Üst sekmeden yine Gelişmiş bölümüne geçiş yapın.
  • Sanal bellek bölümündeki Değiştir butonuna tıklayın.

performans seçeneklerinden sanal bellek ayarlarına girme

  • Tüm sürücülerde disk belleği dosyası boyutunu otomatik yönet seçeneğinin işaretini kaldırın.
  • Disk belleği dosyası yok seçeneğini işaretleyin.

sanal bellek kapatma ayarları

  • Tamam butonuna basarak kaydedin.
  • Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve kullanılabilir ram attırma işleminin olup olmadığını kontrol edin.

Bellek Üst Sınırını Kapatın

Bu özellik Windows işletim sisteminin ne kadar ram kullanabileceğini belirler. Örneğin sizde 16 GB ram varsa, bellek üst sınırı 8 GB olarak ayarlanmışsa siz 16 GB ram kullanamazsınız. O yüzden bu özelliği kontrol etmeniz ve kapatmanız gerekir.

  • Başlat aramaya msconfig yazıp Enter‘a basın.
  • Önyükleme sekmesine geçin ve Gelişmiş Seçenekler butonuna tıklayın.

sistem yapılandırmasından gelişmiş seçeneklere girin

  • Buradaki bellek üst sınırı eğer işaretli ise işaretini kapatın ve Tamam‘a tıklayarak kaydedin.

kullanılabilir ram miktarını arttırmak için bellek üst sınırını kapatma

  • Bilgisayarınızı yeniden başlatın.

RAM Arızası Olup Olmadığını Kontrol Edin

Kullanılabilir ram miktarı sorunu, belleklerinizde yaşanan arızalardan dolayı da meydana gelebilir. Bu yüzden belleklerinizde herhangi bir arıza olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Bunun en etkili yollarından biri de MemTest86 aracını kullanmaktır. Bu araç belleklerinizi tarayarak modüllerde herhangi bir hata olup olmadığını söyler. İhtiyacınız olan tek şey bir adet USB bellek ve Memtest86 programıdır.

  • Buraya tıklayarak MemTest86 aracının son sürümünü bilgisayarınıza indirin.
  • Buraya tıklayarak aracı nasıl kullanabileceğinizi ve ram arızasını nasıl tespit edebileceğinizi video olarak izleyebilirsiniz.

BIOS Güncellemesi Yapın

Kullanılabilir ram miktarı arttırma yollarından birisi de BIOS güncellemesi yapmaktır. BIOS güncellemesi bilgisayarınızın performansını arttırırken aynı zamanda var olan hataların çözülmesini de sağlayabilir.

Ancak BIOS güncellemesi yapılırken çok dikkatli olunması gerekir. Çünkü yanlış bir şey yaparsanız sistemi tamamen bozabilirsiniz. Bu yüzden doğru bir şekilde yapmalı ve ana kartınızın uyumlu olduğu BIOS sürümünü indirmeniz gerekiyor.

Bunun için öncelikle ana kartınızın marka ve modelini öğrenerek üreticinin web sitesine gitmeniz gerekiyor. Buradan güncel BIOS sürümünü indirdikten sonra bunu bir USB belleğe aktarmalısınız. Bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra BIOS ayarlarına girerek güncelleme bölümünden USB bellek içerisindeki yeni BIOS sürümünü kurmalısınız.

Bunlar size karışık geliyor olabilir. Bunun için internette birçok rehber bulabilirsiniz. Hatta YouTube’da birçok video da bulabilirsiniz. Ben rehber olarak size Technopat’ın BIOS Güncelleme Rehberi‘ni tavsiye edebilirim. İhtiyacınız olan tüm bilgiyi bu makalede bulabilirsiniz.

Abonelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
0
Desteğiniz önemli. Lütfen yorum yapın!x