Windows 10 interneti hızlandırma konusunda bir şeyler mi yapmak istiyorsunuz? İnternet hızınızdan memnun değilseniz, bilgisayar internet hızlandırma konusunda yapabileceğiniz birkaç şey bulunuyor. Ancak unutmayın ki, bu yapacaklarınız ile çok fazla hız farkları gözlemlemeyeceksiniz. Yalnızca internet hızınızı daha stabil hale getireceksiniz.
Bilgisayardan Windows 10 İnterneti Hızlandırma Yöntemleri
Eğer bir Windows 10 kullanıcısı olarak pc internet hızlandırma yöntemleri arıyorsanız, çok doğru yere geldiğinizi size söyleyebilirim. Burada yapabileceğiniz tüm yöntemleri tek makale içerisinde bulacaksınız. Bunların içinde tarayıcı hızlandırma konusunda size birkaç tavsiyede de bulunacağım. Yukarıda söylediğim gibi çok fazla hız farkları beklemeyin. Ben yaptığım testlerde maksimum yüzde 20 gibi bir hızlandırma performansı gördüm. Dilerseniz şimdi yöntemlere geçelim.
# –
Öncelikle internet hızımızı bir kontrol edelim. Böylece daha önce ne kadar hız alıyormuşuz, işlemleri yaptıktan sonra ne kadar hız alıyoruz bunu öğrenebiliriz. Hız testi yapmak için Speedtest bağlantısını kullanabilirsiniz. Siteye girdiğiniz gibi otomatik olarak hız testi başlayacak. Eğer hızınızın ne olduğunu anlayamadıysanız yorumlardan yardım isteyebilirsiniz.
İnternet Hızı Yükseltme İçin Tavsiyeler 2022
- Eğer interneti Wi-Fi ile kullanıyorsanız, bilgisayarınız ile modem arasındaki mesafenin mümkün olduğunca az olduğuna dikkat edin. Hatta mümkünse modemi bilgisayarınızı kullandığınız odaya koyun.
- Eğer modemi yakına alamıyorsanız, bir Wi-Fi güçlendirici edinmeye çalışın. Böylece Wi-Fi sinyallerini daha sağlıklı bir şekilde alabilirsiniz.
- Eğer kablolu olarak kullanıyorsanız, kablolarınızı yenileyin. Bağlantı kabloları dışarıdan geldiği için, yağmur veya kar suları yüzünden oksitlenme yapabilir. Bu da internetinizde sorunlara yol açabilir.
- Modeminizi ara sıra yeniden başlatın. Bunu 2 veya 3 günde bir yapabilirsiniz.
1 – Otomatik Güncelleştirmeleri Devre Dışı Bırakma
PC internet hızlandırma yöntemlerimizin ilki, Windows Otomatik Güncelleştirmeleri devre dışı bırakmak olacak. Keza güncelleştirmeler otomatik olarak açık geliyor. Ve Windows bir güncelleme gönderdiğinde, sisteminiz bunu otomatik olarak indirmeye başlıyor. Yani arka planda siz farkında olmadan güncelleştirmeleri indiriyor. Bu da internetinizin bir kısmının güncelleştirmelere ayrılması anlamına geliyor. Güncelleştirmeleri kapatarak otomatik olarak yapmamasını sağlayabilirsiniz. Ancak, güncelleştirmeler oldukça önemlidir. Bu yüzden sık sık manuel olarak kontrol etmeyi unutmamalısınız.
- WINDOWS + R tuşları ile Çalıştır uygulamasını açın.
- services.msc yazın ve Enter tuşuna basın.
- Ya da Başlat arama bölümüne Hizmetler yazın ve Enter‘a basın.
- Hizmetler listesinden Windows Update hizmetini bulun.
- Sağ tık yapın ve Özellikler seçeneğine tıklayın.
- Başlangıç türü kısmını Devre dışı yapın ve Tamam butonuna tıklayın.
Bu işlemlerden sonra Windows Update ekranına gidip kontrol edin. Hatayla karşılaşıldı gibi bir yazı görüyorsanız işlem tamam demektir. Dediğim gibi güncelleştirmeleri manuel olarak kontrol etmeyi unutmayın. Kontrol edeceğiniz zaman tekrar hizmetlere gidip güncelleştirmeleri aktif hale getirin.
2 – DNS Ayarlarını Yapılandırın
PC Wifi hızlandırma konusunda yapabileceğiniz bir diğer yöntem de DNS adreslerini güncellemek olacak. DNS adresleri doğrudan internet hızına etki eden faktörlerden biridir. Bu yüzden kullandığınız DNS sunucuları bile kendi aralarında internet hızını etkileyecektir. Deneme yanılma yöntemleriyle bunu keşfedebilirsiniz. BURADAKİ adresten kullanabileceğiniz güncel DNS adreslerini görebilirsiniz. Hepsini tek tek deneyerek en uygun sunucuyu bulabilirsiniz.
- Başlat‘a girin ve Denetim Masası yazarak Enter‘a basın.
- Buradan Ağ ve İnternet bölümüne girin.
- Ağ ve Paylaşım Merkezi‘ne girin.
- Sağ bölümden Wi-Fi adınızın olduğu mavi yazıya tıklayın.
- Özellikler‘e tıklayın.
- İnternet Protokolü Sürüm 4 seçeneğine çift tıklayın.
- Eğer DNS sunucu adreslerini kullan seçeneği aktifse DNS sunucu adresini otomatik olarak al seçeneğini işaretleyin.
- İnternet hızını test edin.
- Eğer DNS sunucu adresini otomatik olarak al seçeneği işaretliyse de tam tersi olarak DNS sunucu adreslerini kullan seçeneğini işaretleyin ve DNS adresi girin.
- Zaten DNS adresi giriliyse, farklı DNS adresleri girerek test yapabilirsiniz.
3 – Auto-Tuning Level Ayarını Değiştirin
Bu işlemi Windows 10, 8 veya 7 fark etmeden yapabilirsiniz. Auto-Tuning Level Nedir? Pencere Otomatik Ayarlama olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz bu özellik, herhangi bir ağdan TCP verilerini almakta olan programların performansını otomatik olarak optimize etmek için kullanılan bir özelliktir. Bu sayede arka planda dahi internet tüketen programları optimize edebilirsiniz.
- WINDOWS + R kombinasyonunu kullanın ve Çalıştır uygulamasına cmd yazarak CTRL + SHIFT + ENTER tuş kombinasyonu ile programı açın.
- Ya da Başlat arama bölümüne cmd yazın ve Komut İstemi‘ne sağ tıklayarak Yönetici olarak çalıştır‘a tıklayın.
- “netsh interface tcp show global” komutunu yazarak Enter tuşuna basın.
- Burada bizi ilgilendiren Receive Window Auto-Tuning Level kısmı.
- Eğer karşısında normal yazıyorsa, ve internet hızınız yavaşsa bu özelliği devre dışı bırakıp deneyeceğiz.
- Bunun için “netsh interface tcp set global autoTuningLevel=disable” komutunu yazın ve Enter tuşuna basın.
- İşlemin aktif olması için bilgisayarın yeniden başlatılması gereklidir. Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
- Ardından internet hızınızı test edin.
- Eğer eski ayara dönmek istiyorsanız “netsh interface tcp set global autoTuningLevel=normal” komutunu çalıştırarak eski ayarına dönebilirsiniz.
4 – Tarayıcı Hızlandırma Ayarlarını Yapın
Windows interneti hızlandırmak için, belki de tarayıcı ayarlarımızı optimize etmemiz gerekebilir. Çünkü sorun direkt kullandığınız tarayıcıyla alakalı da olabilir. Internet Explorer, Google Chrome ya da Windows 10 kullanıcıları için Microsoft Edge tarayıcıları da dahil, bütün tarayıcılarda aynı ayarları uygulayabilirsiniz. Ben örnek olarak Google Chrome üzerinden yapacağım.
- Google Chrome’u açın ve sağ üstteki üç noktaya tıklayarak Diğer Araçlar bölümünden Uzantılar bölümüne gidin.
- Buradaki uzantıları kontrol edin. VPN ya da Proxy gibi uzantılar varsa bunları kaldırabilirsiniz.
- Kaldırmak için uzantının aşağısındaki Kaldır yazısına tıklamanız yeterli. Karşınıza gelen uyarıları onaylayarak uzantıyı kaldırın.
- Bir de tarayıcımızın tüm verilerini ve önbelleğini silelim. Yalnız bunu yaparsanız tarayıcıda kayıtlı şifreleriniz, giriş yaptığınız siteler gibi tüm bilgiler silinecektir.
- Tekrar üst kısımdaki üç nokta simgesinden Ayarlar bölümüne girin.
- Sol taraftaki seçeneklerden Güvenlik ve Gizlilik ayarına girin.
- Tarama verilerini temizleme‘ye tıklayın.
- Zaman aralığını Tüm zamanlar yapın.
- Ardından altındaki tüm seçeneklerin onay kutusunu işaretleyin.
- Verileri temizleme butonuna basın.
5 – Açıksa OneDrive Uygulamasını Kapatın
Bildiğiniz gibi OneDrive, Microsoft’un bulut hizmetidir. Eğer OneDrive bilgisayarınızda çalışıyorsa bilgisayarınızdaki verileri buraya yedekleme yapıyor olabilir. Yani indirdiğiniz fotoğraflar veya dosyalar buraya otomatik olarak yedeklenebilir. Bu da internetimizin yavaşlamasına neden olur. Wifi veya internet hızlandırmak için bu özelliği başlangıçta pasif hale getireceğiz.
- CTRL + ALT + DELETE ile Görev Yöneticisi‘ne gidin.
- Yukarıdan Başlangıç sekmesine geçiş yapın.
- Microsoft OneDrive seçeneğini bulun ve sağ tıklayarak Devre dışı bırak seçeneğini seçin.
- Artık bu uygulama bilgisayarınız açıldığında otomatik olarak açılmayacak.
6 – Virüs Taraması Gerçekleştirin
Eğer bilgisayarınızda bir virüs programı kullanmıyorsanız, fark etmeden bilgisayarınıza virüs bulaşmış olabilir. Birçok çeşit virüs var. Arka planda madencilik yapan zararlı yazılımlar ve virüsler siz fark etmeden internetinizin bir kısmını harcıyor olabilir. O yüzden detaylı bir virüs taraması yapmanız yararınıza olacaktır. Bunun için benim size önerim öncelikle ComboFix programını kullanarak bir tarama gerçekleştirmeniz. Bu program hem zararlı yazılım bulursa silecek, hem de sistemsel bir hata bulunuyorsa onu düzeltecektir. BURADAN programı nasıl kullanabileceğinize dair rehberi okuyabilirsiniz.
Daha sonra Kaspersky, Nod32 gibi bir virüs programı edinmeniz şart. Bunlarda 1 aylık deneme sürümü bulunuyor. İndirip 1 ay boyunca ücretsiz kullanabilirsiniz. Ancak benim size tavsiyem bir lisans satın almanız. Bunu isterseniz orijinal siteden satın alabilirsiniz, isterseniz de kısa bir araştırma yaparak daha ucuza lisans satan siteler bulabilirsiniz. Daha sonra Malwarebytes Anti-Malware programını da 14 gün ücretsiz deneyebiliyorsunuz. Bunu da indirip kurun ve bilgisayarınızı detaylı bir şekilde tarayın. Tüm virüsleri temizledikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın ve internet hızınızı test edin.
7 – Tarayıcınız İçin Bir İndirme Yöneticisi Kurun
Bilgisayarınızda bir dosya indirirken daha hızlı indirme işlemi yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Bilgisayarınızın indirme hızını arttırmak için, dahili olarak bir indirme yöneticisi kullanabilirsiniz. Örneğin Google Chrome kullandığınızı varsayalım. Bir indirme işlemi başlattığınızda, Chrome içine gömülü olan indirme yöneticisi kullanılır. Bu yönetici dosyaları tek parça olarak indirir. Ancak benim size tavsiye edeceğim program Internet Download Manager programıdır. Bu program sayesinde, dosyayı indirmeye başladığınız zaman dosyalar parçalanarak indirmeye başlanır. Bu da indirme hızını arttırmak için çok güzel bir yöntemdir. Dosyalar parça parça indirilerek indirme işlemi bitince tekrar birleştirilir ve size tek parça olarak sunulur.
Programı kendi sitesinden ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz. 30 gün deneme sürümü mevcuttur. Daha sonra program sizden lisans isteyecektir. Programı satın alabilir veya başka yollarla lisanslı sürüme sahip olabilirsiniz.
[…] bulamadıysanız BURADAKİ linke giderek resimli anlatıma […]